Hvad tilbyder vi?

De Unges Hus tilbyder fleksible og håndholdte indsatser til udsatte unge. Læs mere om indsatserne her.
Fotograf
Illustration af Hamraz Bayan

De Unges Hus’ tilbyder flere forskellige former for indsatser for udsatte unge. Nogle af de mest centrale dele af vores tilbud er vores anonyme rådgivning, hybler og gruppeforløb.

Alle forløb i De Unges Hus er tilrettelagt sammen med den enkelte unge efter hans eller hendes individuelle ønsker og behov. Forløbene er altså altid meget fleksible og er præget af en meget høj grad af tilgængelighed. 

De unge inviteres ind i et fællesskab, hvor vi sammen skaber nogle rammer og en kultur, som kan rumme alle. Gennem dette fællesskab får de unge mulighed for at udvikle deres selvværd, selvstændighed, refleksionsevner og sociale kompetencer. Fællesskabet styrker den unges bevidsthed og egen identitet og taler ind i den unges mål, ønsker og drømme for fremtiden.

Vi lægger vægt på at møde den unge fordomsfrit og uden forudfattet viden. Helt konkret betyder det, at når vi får kendskab til en ung, læser vi fx ikke hans eller hendes sagsakter. Vi tror på at den unges egen fortælling kan sige mere om hvad han eller hun har brug for, end noter og udtalelser fra andre voksne.

Desuden er det en forudsætning, at samarbejdet med den enkelte unge bygger på en tillidsfuld relation – man vælger hinanden!

Herunder kan du læse mere om vores enkelte tilbud.

Vores tilbud

Vis alle

Anonym rådgivning

De Unges Hus tilbyder anonym rådgivning til udsatte unge i vores fremskudte indsats Vilde Liv på Christiania samt i vores rådgivningscafe. 

Sammen med de unge forsøger vi at åbne op for nogen af de muligheder, som findes for dem. Det kan være skoletilbud, produktionsskole, U-Turn, Spydspidsen, projekter, arbejde etc. Gennem anerkendelse og dialog fokuserer vi på at finde ind til den enkeltes drømme, lyster, ønsker og fremtid.

Den unge er altid eksperten på eget liv, dvs. udviklingen er deres projekt, ikke vores eller andres - men vi kan motivere!

Hybler

Hybler tilbydes til særligt sårbare og udsatte unge, som samtidig er meget selvforvaltende og derfor har svært ved at finde sig til rette i plejefamilier og på døgninstitutioner. Disse unge har behov for tætte voksenrelationer, stor tilgængelighed og et individuelt forløb. 

Hyblerne er 1-værelses lejligheder med eget køkken/tekøkken og bad, som ligger blandt ungdoms- og almene boliger, samt på et kollegium.

Derudover råder De Unges Hus over en stor 4-værelses lejlighed i Colbjørnsensgade på Vesterbro, hvor to unge kan bo sammen i et bofællesskab. I lejligheden findes fællesstue, spisekøkken, fælles bad/toilet og altan. Lejligheden rummer også et kontor for medarbejderne i De Unges Hus, som derfor er til stede i lejligheden dagligt og nemt kan veksle mellem administrativt og pædagogisk arbejde efter behov. 

De unge, som bor i vores hybler, har behov for et helhedsorienteret anbringelsesforløb. I De Unges Hus’ hybler tages der hånd om flere overlappende problematikker i forbindelse med en særlig høj grad af sårbarhed.
Ved indskrivning i hybel får de unge to kontaktpersoner med åbne mobiltelefoner. Den tætte og kontinuerlige relation er en vigtig del af tilbuddet, da de unge har brug for at kunne kontakte de samme voksne, hvis en krise opstår.

Når en ung indskrives i en af De Unges Hus’ hybler, tilbydes han eller hun samtidig gruppeforløb og kontaktperson, samt aktiviteter med andre hybelanbragte unge.
Målet er, at de unge lærer at klare sig selv i hverdagen, motiveres for skole og uddannelse og lærer at håndtere dagligdags opgaver som fx tøjvask, rengøring, hvordan man er en god nabo, hvordan man styrer sin økonomi og tager kontakt til uddannelsessted, læge, tandlæge m.fl.

Hyblerne er som udgangspunkt tiltænkt unge under 18 år, som ikke kan bo hjemme, samt unge under 23 år på efterværn. Derudover kan hyblerne konverteres til midlertidigt botilbud efter Servicelovens § 107, hvis behovet opstår.

Indsats for unge i hybler:

Botræning: De unge botrænes i form af støtte og vejledning til rengøring, indkøb, madlavning, budget mm – både individuelt og i gruppe.

Kontaktperson: Kontaktpersonen har daglig kontakt med de unge. Den unge tilbydes rådgivende samtaler og aktiviteter af enten praktisk eller social karakter. Indsatsen tilpasses den unges behov og aktuelle livssituation. Der lægges stor vægt på den relationelle kontakt til primær kontaktperson, men den unge skal herudover kende og kunne samarbejde med andre medarbejdere i De Unges Hus, så at andre kan vikariere ved ferie eller sygdom.

Deltagelse i fællesskab: Et væsentligt element i et hybelforløb er De Unges Hus’ tilbud om deltagelse i fælles gruppeaktiviteter og samvær med fællesspisning. Formålet er at danne netværk de unge imellem, at øge de unges sociale kompetencer og give dem adgang til positive fællesskaber samt mulighed for at positionere sig i nye relationer. Vi lægger særlig vægt på fejring af mærkedage, fødselsdage, julefrokoster mv.

Aflastning

De Unges Hus råder over to aflastningspladser i Colbjørnsensgade på Vesterbro. De to værelser er placeret i en 3-værelses lejlighed med fælles bad/toilet, spisekøkken og altan, hvor der også er indrettet et kontor med plads til en overnattende voksen. 

Et aflastningsophold af kortere varighed skal ses som et led i en forebyggende indsats, der kan iværksættes inden eller imens andre foranstaltninger overvejes. Opholdet i aflastning kan være en del af et længere forløb, eller det kan være en akut foranstaltning for en ung, som står uden tag over hovedet for natten.

Aflastningspladserne er også tiltænkt udsatte unge, som har boet uden for hjemmet og er flyttet hjem til familien igen, og til stadighed i perioder kan få behov for støtte og aflastning, inden en konflikt i hjemmet vokser sig til et niveau, hvor den unge må flytte ud af hjemmet igen. At kunne få en pause kan være en mulighed for at forblive en familie, også når dele af familien i perioder er særligt udfordret. I praksis vil muligheden for at tilbyde udsatte unge et aflastningsophold understøtte den eller de relationer, der er i familierne i forvejen.

Derudover er aflastningspladserne rettet mod udsatte unge, der bor i plejefamilie eller på døgninstitution, og hvor dette forløb er ved at bryde sammen. På samme måde, som den unge og familien kan have brug for en pause fra hinanden, kan det gøre sig gældende for den unge i forhold til andre opholdssteder.

Kontaktperson med øget tilgængelighed

Kontaktperson med øget tilgængelighed tilbydes til unge inden for målgruppen, som har behov for en særligt fleksibel og håndholdt indsats med en meget høj grad af tilgængelighed.

De Unges Hus' kontaktpersonordning er en helhedsorienteret indsats, som altid skræddersyes, så den passer til den enkelte unges behov og ønsker. Kendetegnet for indsatsen er fleksibilitet, øget tilgængelighed og tillidsfulde voksenrelationer. Den unge får tilknyttet to kontaktpersoner, som sikrer en tæt og kontinuerlig kontakt mellem den unge og huset. Kontaktpersonerne inddrager den unge i De Unges Hus’ øvrige aktiviteter og støtter og rådgiver den unge i dagligdagen.

Unge med kontaktperson i De Unges Hus kan fx tilbydes gruppeforløb, individuelt håndholdt forløb, aktiviteter i De Unges Hus, samt ture ud af huset.

Efterværn

Efterværn kan tilbydes til unge over 18 år, der har boet i plejefamilie eller på institution.

Efterværn i De Unges Hus kan fx inkludere hybel, kontaktperson, gruppeforløb, hjælp til fastholdelse i beskæftigelse, uddannelse i at håndtere dagligdags opgaver mm. Se uddybende beskrivelser af hybler, kontaktperson og gruppeforløb her på siden.

Gruppeforløb

De Unges Hus tilbyder, sideløbende med relationsarbejdet, flere forskellige former for gruppetilbud.

De 4 Årstiders gruppeforløb er et målrettet udviklingsforløb i gruppe med fokus på selvindsigt og håndtering af de livsvilkår, som den unge oplever, fx i forbindelse med at bo på institution eller i plejefamilie eller problemer i hjemmet. Via gruppen spejler de unge sig i hinanden og udvikles gennem gruppens samlede erfaringer og viden. Fællesskabet i gruppen styrker den unges bevidsthed og egen identitet og taler ind i den unges mål, ønsker og drømme for fremtiden. I dette tilbud deltager også ældre unge som mentorer.

Pigegruppens gruppeforløb er målrettet udadreagerende piger, som tilbydes et gruppetilhørsforhold, som skaber rammer og fællesskab ved at bl.a. at lave aktiviteter sammen.  Det er ikke et gruppebehandlingstilbud omkring strukturerede samtaleforløb om et på forhånd givent emne. I stedet tager forløbet udgangspunkt i de unges aktuelle oplevelser og dilemmaer og giver flere øjne på en konkret problemstilling. Gruppetilbuddet er med til at skabe nye positioneringsmuligheder og nye fortællinger om den enkelte unge.

Vi lægger vægt på at møde de unge i et såkaldt ”fælles tredje”. Med ”fælles tredje” menes der noget ydre, som de unge og de voksne kan være fælles om. Det fælles tredje har værdi for alle involverede, og skaber derfor fællesskabsfølelse og medansvar hos alle. 

Et tilbud om gruppeforløb kan være en del af et hybel-, efterværns- eller kontaktpersontilbud i De Unges Hus, og kan derudover tilbydes i forbindelse med anonym rådgivning for særligt udsatte piger uden forhenværende tilknytning til De Unges Hus. 

Individuelle forløb

De Unges Hus tilbyder, sideløbende med gruppeforløbene, individuelle forløb med de unge. De Unges Hus’ individuelle tilgang tager udgangspunkt i at møde den unge uden nogen forudfattet viden (fx igennem sagsakter) og møde den unge, hvor hun/han er. Derfra sammensættes et håndholdt og meget fleksibelt forløb ud fra den unges drømme og ønsker om forandring, hvor medarbejderen støtter den unge i at tage ansvar for eget liv.

Det er en forudsætning i De Unges Hus’ individuelle arbejde at søge at skabe tillidsfulde relationer med de unge. Medarbejderens rolle i forhold til den unge er af konsulterende art, hvor medarbejderen forsøger at sætte refleksion om egen adfærd i gang hos den unge og støtte op om at finde løsninger på de dilemmaer og problemer, han eller hun har.

Mentoruddannelse

Mentoruddannelsen tilbydes til unge inden for målgruppen, som er mellem 18 og 23 år gamle.

Mentorerne kan, ud over at være rollemodeller, ansættes til specifikke arbejdsopgaver i De Unges Hus.  Det kan spænde vidt fra at være medhjælper på et gruppeforløb, støtte op om et projektforløb, have fokus på en ny eller en af de yngre brugere eller lave opsøgende arbejde.

Uddannelsen er sammensat af 3 moduler af op til 5 måneders varighed. Undervisningen veksler mellem teoretisk undervisning og praktisk færdighedsundervisning. Uddannelsens vekselvirkning betyder, at mentorerne får styrket deres personlige kompetencer til at mestre deres eget liv samtidigt med, at de får styrket deres sociale kompetencer, så de bedre kan fungere som rollemodeller og mentorer for andre unge.

Mentoruddannelsen bliver på den måde en stigbøjle i forhold til at træde ud af en marginaliseret position og ind i en rolle som medspillende samfundsborger.